Fiscaal aftrekbaar?

Als ondernemer draai je op voor veel kosten. Je kan hierbij denken aan huisvesting, gas/water/licht en computers. Ook maak je kosten ten behoeve van je groei en ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld opleidingen en seminars. Weet jij welke van deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn, en welke niet? Nee? Lees dan verder.

Fiscaal aftrekbaar of niet?

Veel zakelijke kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Ook zijn er zaken waarbij dit niet zo vanzelfsprekend is. Controleer dus altijd of alles wat jij van je zakelijke rekening doet, ook echt aftrekbaar is.

Een complex voorbeeld is thuiswerken. Zijn de kosten die jij maakt voor deze werkruimte nu fiscaal aftrekbaar of niet? De fiscale spelregels hiervoor zijn lastig en verschillen per situatie. Onder bepaalde voorwaarden is deze ruimte aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting, maar lang niet altijd.

De 70% regel..

Iemand die vanuit huis aan het werk is, moet minimaal 70% van zijn of haar totale inkomen vanuit huis verdienen. Heeft hij of zij ook nog een andere werkruimte (buitenshuis), dan geldt deze regel nog steeds.

Zelfstandige ruimte?

Ook is het van belang of de ruimte zelfstandig is. Met zelfstandig wordt bedoeld dat de werkruimte een eigen ingang heeft, maar daarnaast ook eigen voorzieningen heeft. Zo is het van belang dat er een eigen toilet is en er energie voor handen is.

Zoals je ziet variëren de fiscale regels in bepaalde situaties veel. Buiten bovenstaande ‘regels’, zijn er meer zaken die spelen bij deze kwestie, zoals:

  • IB-Ondernemers die hun werkkamer voor de onderneming gebruiken.
  • Werknemers die thuiswerken en daarvoor een vergoeding voor het gebruik van de werkkamer ontvangen.
  • De DGA van een BV die een werkruimte in zijn of haar huis beschikbaar maakt voor werkzaamheden van de betreffende BV.

Ben je benieuwd of bepaalde zaken voor jou fiscaal aftrekbaar zijn? Ook daarin kunnen wij je adviseren. Stuur dan een mail naar Michiel, via michiel@jouwresultaat.nl. Hij helpt je graag verder!

2019-04-08T10:15:53+00:00

NEEM CONTACT OP!

Jouw Resultaat

Phone: 036 529 39 50

Blog